Essens av androgen alopecia

Manligt håravfall är förmodligen den mest populära och spridda skallighteten bland den manliga populationen. Även känd som androgen alopecia, slår tillståndet till hos män oberoende av ålder och relaterade faktorer. Definitivt uppstår problemet främst hos människor som är över 50 år, men fler och fler unga män rapporteras möta åkomman. Åkomman är inte alltid ett tecken på allvarliga hälsoeffekter, men ibland kan det utgöra en avgörande faktor för en betydande hälsoförlust som kräver omedelbar behandling. I strävan efter att övervinna sjukdomen och undvika dess komplikationer, bör en patient konsultera läkaren och undersöka möjliga anledningar till dess förekomst.

Orsaker och symtom av manligt håravfall

Innan du börjar oroa dig för tillståndet måste du se till att det är androgen alopecia du misstänker. Huvudsymptomen på en sådan sjukdom innefattar håravfall vid hårlinjen, som gradvis reduceras och bildar en M-form. Dessutom blir håret kortare, finare och tunnare, vilket skapar U-form runt båda sidor av huvudet. Om du har märkt sådana symtom bör du börja undersöka möjliga orsaker till deras förekomst.

Vanligen är manligt håravfall det tillstånd som är förknippat med manliga könshormoner och gener. Följaktligen provas följande hårförtunning i kronzonen och avtagande hårlinjen ofta genom genetisk predisposition eller hormonella obalanser. Håravfallprocessen är inte snabb, men den utvecklas över tiden. Det är känt att varje hårstrå sitter i ett litet hål som kallas follikel. Mest vanligt framträder alopecia det ögonblick då hårsäcken krymper och håret blir finare och kortare. Så småningom slutar follikeln att växa nytt hår, men det fortsätter att leva. Huvudfunktionen hos androgen alopecia är en förmåga att växa nytt hår.

Bland andra orsaker till förekomsten av skallighet hittar du medicinintag, olika cancertyper, användning av anabola steroider, obalanser i sköldkörteln och andra. Kontakta din sjukvårdspersonal om du har märkt betydande håravfall och försök att hitta den möjliga orsaken för tillståndet.

Riskgrupper av skallighetsförekomst

Androgen alopecia är ett frustrerande tillstånd, speciellt om det börjar under tonåren, men oftast drabbar problemet vuxna och risken för uppkomsten växer allt eftersom mannen åldras. Genetik är den faktor som spelar den största rollen i alopecia, eftersom den är huvudsakligen ärvd. Således, om du har en familjehistoria av manligt hårvfall typ, är du också i riskgruppen.

Möjliga sätt att förbättra tillståndet och förhindra spridning av alopecia

Du behöver inte medicinsk hjälp om tillståndet inte orsakas av hälsotillstånd. Ändå kan du starta behandlingen om sjukdomen leder till stora besvär och problem i ditt dagliga liv. Finasterid (Propecia) är en effektiv behandling som uppskattas för dess förmågan att förhindra håravfall hos män. Genom hämmande av testosteronomvandlingn till dihydrotestosteron förhindrar läkemedlet processer relaterade till håravfall. Rådfråganing av din läkare innan läkemedelsanvändningen säkerställer en säker kurs och fullständigt felfri påverkan på organismen. Se till att du uppfyller alla krav och inte har några risker med att Finasteride-biverkningar uppträder.